Ως Έλληνας της Διασποράς παραμένω προβληματισμένος με την έλλειψη κοινής εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπηση της κρίσης. Τα κόμματα συνεχίζουν να επενδύουν στην πόλωση και στον θεατρινισμό. Δεν κατανοούν ότι θα τους βαρύνει ΟΛΟΥΣ η ευθύνη των γεγονότων; Τα πάντα έχουν αφεθεί στην τύχη τους χωρίς εθνικό σχεδιασμό χωρίς κοινά αποδεκτά μέτρα αντιμετώπισης της σημερινής πραγματικότητας. Μα είναι τόσο δύσκολο να συμφωνήσουν σε μερικά καίρια και βασικά πράγματα; Είναι τόσο μεγάλες οι διαφορές τους;
Η Ελλάδα μπήκε στο Μνημόνιο το 2010 και αν και έχουν περάσει πέντε χρόνια απο τότε ακόμη δεν μπορεί να προκύψει μια κοινή αποδεκτή κατανόηση και ερμηνεία της κρίσης και μια βασική συμφωνία για κατάρτηση στοχευμένων άμεσων και μακροπρόθεσμων δράσεων για την αντιμετώπηση της.
Δυστυχώς ακόμη και σήμερα αναλωνόμαστε σε μεταξύ μας διαξιφισμούς και λεονταρισμούς της κακιάς ώρας.
Στήν πατρίδα μας πάντα φταίνε οι άλλοι. Προδότης ο ένας, πουλημένος ο άλλος, εξαρτημένος ο τρίτος, οι ξένοι, οι τράπεζες, η σάρα, η μάρα και το κακό συναπάντημα. Πάντα οι άλλοι και ποτέ εμείς. Οι άλλοι δεν γνωρίζουν τίποτα και εμείς γνωρίζουμε τα πάντα.
Η απουσία κοινού εθνικού σχεδιασμού μας αναγκάζει να περιοριζόμαστε σε εφήμερη διαχείριση κρίσεων. Aρνούμαστε να κοιτάξουμε και να κατανοήσουμε την σημερινή πραγματικότητα κατάματα. Αρνούμαστε να επιβάλλουμε τις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις και δομικές αλλαγές που χρειάζεται η χώρα ιδίως στους τομείς της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής, της γραφειοκρατίας, της δικαιοσύνης, της παιδείας και των επενδύσεων - μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται ευρύτερη κοινωνική και πολιτική συναίνεση.
Ως αποτέλεσμα θέτουμε την Ελλάδα στο περιθώριο. Ο λαός ταλαιπωρείται χωρίς να βλέπει καποιο διέξοδο. H ιστορία όχι μόνο επαναλαμβάνεται, αλλά επίσης εκδικείται. Υπέυθυνοι είμαστε όλοι μας και όχι μόνο αυτοί..
Βασίλης Γιαβρής
(Δικηγόρος & Πολιτικός Επιστήμονας)
Βασίλης Γιαβρής
(Δικηγόρος & Πολιτικός Επιστήμονας)
No comments:
Post a Comment