Friday 26 October 2012

Ο Ρατσισμός Δεν Αποτελεί Λύση στην Κρίση

by Vasilis Giavris (Lawyer & Political Scientist) 

Το αυξημένα φαινόμενα ρατσισμού και η ανάδειξη της Χρυσής Αυγής ως πολιτικού παράγοντα εγκυμονεί περαιτέρω σοβαρούς κινδύνους για την Ελλάδα και την Ελληνική κοινωνία. 

Η ύπαρξη πολιτικών που στάθηκαν ανίκανοι να προασπίσουν τα συμφέροντα των πολιτών και οδήγησαν με τις πράξεις και παραλείψεις τους την χώρα και τους πολίτες της στην απαξίωση και στην ανεπάρκεια δεν δικαιολογεί σε καμιά περίπτωση τον ρατσισμό και την βία. 

Το παιχνίδι καλλιέργειας και εκμετάλλευσης του φόβου και της δυστυχίας των Ελλήνων πολιτών πρέπει να τελειώσει. Η βία και ο ρατσισμός δεν προσφέρουν λύση στην σημερινή κρίση. Τουναντίον, επιβάλουν πνευματική ανελευθερία και προσβάλλουν την ίδια μας την ανθρώπινη υπόσταση. Το υπαρκτό πολιτικό σύστημα διακυβέρνησης είναι παρακμασμένο, έχει χρεοκοπήσει και χρειάζεται θεμελιακή ανασυγκρότηση. Όμως η ανασυγκρότηση δεν θα προέρθει από τους υμνητές δικτατορικών καθεστώτων. Δεν είναι δυνατόν αυτοί που αποκαλούν «Μεγάλο Αρχηγό» τον Χίτλερ, που διατυμπανίζουν ότι «μένουν πιστή στα λόγια του Χίτλερ» και επιμένουν για ανωτερότητα της «Άριας φυλής» να είναι οι ίδιοι που θα υπερασπιστούν τα δικαιώματα του δοκιμαζόμενου Ελληνικού λαού. 

Η ανασυγκρότηση της Ελλάδος θα προέρθει μέσα από την αναζήτηση και εφαρμογή ιδεών που θα οδηγήσουν την Ελλάδα σε κοινωνική και επιχειρηματική άνθηση. Η ανασυγκρότηση της Ελλάδας προϋποθέτει κοινωνική συνοχή και την ύπαρξη μιας νέας δημοκρατικής αντίληψης που θα στοχεύει πρώτα στον άνθρωπο και τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου. 

Μίας αντίληψης που θα συμβαδίζει με τις διαχρονικές ανθρώπινες και Ελληνικές αξίες και θα έχει ως στόχο το κράτος δικαίου, την ευημερία του πολίτη, την κοινωνική δικαιοσύνη και το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων τον ανθρώπων. 

Ο ρατσισμός εγκυμονεί απρόβλεπτους κινδύνους. Ας μην αναβιώνουμε φαντάσματα του παρελθόντος. 

No comments:

Post a Comment