Monday, 6 February 2012

H «Έξυπνη Οικονομία» και το Δημόσιο Χρέος

Στο 159,1% του ΑΕΠ - το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωζώνη – αυξήθηκε το δημόσιο χρέος της Ελλάδας στο τρίτο τρίμηνο του 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. 'Ομως το δημόσιο χρέος, το δημοσιονομικό έλλειμμα και η προσφυγή της Ελλάδος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στα κράτη – μέλη της Ευροζωνης δεν οφείλεται μόνο στη ανικανότητα, την διαφθορά και την φοροδιαφυγή. Μπορεί τα έσοδα του κράτους να βρίσκονται σε πολύ χαμηλό επίπεδο λόγω της φοροδιαφυγής και να αποτελούν ίσως ένα από τα βασικά αίτια του ελλείμματος στη Ελλάδα αλλά δεν είναι τα μοναδικά. 

Η ελληνική οικονομία δεν παράγει όσο θα έπρεπε. Στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στην κατανάλωση και σε διάφορες μη παραγωγικές δαπάνες και επιδοτήσεις, οι οποίες - απ' ότι φαίνεται - δεν έχουν στο παρελθόν πιάσει τόπο.

Η Ελλάδα πρέπει να θέση ως στόχο την δημιουργία μιας «Έξυπνης Οικονομίας». Πρέπει να αυξήσει την παραγωγικότητας της. Εκτός από τον τουρισμό πρέπει να χρηματοδοτήσει και να επενδύσει στην καινοτομία και στις νέες τεχνολογίες. Πρέπει να θέσει ως στόχο την δημιουργία μιας οικονομίας όπου ο Έλληνας κατασκευάζει και εξάγει προϊόντα που έχει σχεδιάσει ο ίδιος.

Στη σύγχρονη οικονομία, ίσως το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής αποτελείται από την επεξεργασία πληροφοριών. Ακόμη και πολύ παραδοσιακές εργασίες τώρα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την επεξεργασία της πληροφόρησης. Η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει στην εκπαίδευση και στο ανθρώπινο δυναμικό της. Μόνο ένα άρτια εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του 21 αιώνα. Χωρίς αυτό δεν πρόκειται να υπάρξει βελτίωση της παραγωγικότητας και της Ελληνικής οικονομίας.

Βέβαια όλα αυτά χρειάζονται τολμηρές και σαρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμιστική πολιτική. Χρειάζεται μια τολμηρή και αποφασιστική Ελληνική κυβέρνηση... εύχομαι να προκύψει...


Βασίλης Θεοδοσίου Γιαβρής
Δικηγόρος & Πολιτικός Επιστήμονας

No comments:

Post a Comment