Wednesday, 15 July 2015

Η Ελλάδα προδόθηκε από τον λαϊκισμό

Βασίλης Γιαβρής (Δικηγόρος & Πολιτικός Επιστήμονας)

Μετά από πέντε χρόνια πολιτικής ανεπάρκειας, ανικανότητας και απραγίας από τις ελληνικές κυβερνήσεις όλων των πολιτικών αποχρώσεων, ένα δημοψήφισμα παρωδία και μια χώρα σε οικονομική ασφυξία (να πλέι στη μέση του ωκεανού χωρίς πυξίδα), η κυβέρνηση Τσίπρα είπε το Ναι στην υπογραφή του τρίτου Μνημονίου επικαλούμενη τη λογική Μνημόνιο η Χαος.. 

Βέβαια το ότι για πολλους μήνες/χρόνια οι κυβερνώντες βροντοφώναζαν ότι το χάος δεν υπάρχει, ότι είναι αδύνατο να μας βγάλουν από την Ευρωζώνη, ότι "θα χορεύουν οι αγορές στο σκοπό των νταουλιών μας", "οτι θα μας παρακαλάει η Μερκελ", οτι "εμείς δεν θα στηθούμε στα τέσσερα" και ότι με "ένα νόμο θα καταργήσουμε τα μνημόνια" είναι αλλού παπά Ευαγγέλιο... Άλλωστε αυτά τα ειχαν πει και οι άλλοι του ΠΑΣΟΚ με το "λεφτά υπάρχουν" και οι της Νέας Δημοκρατιας που κάθε λίγο και λιγάκη "σκιζαν τα μνημόνια" στα διάφορα Ζάππεια με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα.

Δυστυχώς εδώ και πολλά χρόνια ΟΛΑ τα ελληνικά πολιτικά κόμματα και τα φερέφωνά τους χρησιμοποίησαν ψέμματα, αφορισμούς και ψεύτο πατριωτικές κορώνες για να εξαπατήσουν τον ελληνικό λαό (τα μεγαλύτερα για να αναριχθουν στην εξουσία και τα μικρότερα για να μπουν ή να παραμείνουν στη Βουλή). 

Το σύστημα είναι σάπιο 

Η πραγματικότητα είναι μια. Ολόκληρο το πολιτικό κατεστημένο είναι σάπιο. Δηλαδή έπρεπε οι ευρωπαίοι να μας ζητήσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις; Για πέντε χρόνια όλες οι κυβερνήσεις αρνήθηκαν να αλλάξουν το πελατειακό και ρουσφετολογικό κράτος, αρνήθηκαν να εξαλείψουν την γραφειοκρατία, αρνήθηκαν να βελτιώσουν το φορολογικό μηχανισμό, αρνήθηκαν να υποστηρίξουν την ανταγωνιστικότητα και τις επενδύσεις, αρνήθηκαν να κάνουν κάποιες ιδιωτικοποιήσεις (από αυτές που γίνονται σε όλο το δυτικό κόσμο και βοηθούν την οικονομία αλλά στην Ελλάδα επιμένουν κάποιοι να τις αποκαλούν εθνική προδοσία), αρνήθηκαν να πουν την αλήθεια στο λαό, αρνήθηκαν να τον προετοιμάσουν επιμένωντας σε θεωρίες συνομωσίας για να δικαιολογήσουν την δίκη τους ανεπαρκεια και να εξασφαλίσουν το δικό τους πολιτικό μέλλον και εκλογικό πελατολόγιο. 

Εάν, με τη συνδρομή όλων των κομμάτων, πολλά από αυτά είχαν γίνει τα τελευταία χρόνια υπάρχει περίπτωση να βρισκόμασταν στη σημερινή κατάσταση; Εάν από την αρχή της κρίσης τα πολιτικά κόμματα τόλμαγαν να συμφωνίσουν σε βασικές διαρθρωτικές αλλαγές και δεν επενδύανε στην πόλωση θα μπορούσαν οι θεσμοί να επιμένουν σε βάναυσους όρους; Μάλλον όχι. 

Δραχμή και έλλειψη Plan B 

Κάποιοι ζήταγαν/ζητάνε επιστροφή στην δραχμή - είναι μια άποψη η οποία δεν με βρίσκει καθόλου σύμφωνο. Όμως εδώ τίθεται ενα ερώτημα: ένα σωστό και οργανωμένο κράτος δεν έπρεπε να έχει επεξεργαστεί μια τέτοια αμυντική εναλλακτική λύση ώστε εάν όντως χρειαζόταν (η επιβαλλόταν από τις χώρες του βορρά) μια έξοδο από το ευρώ να γινόταν οργανωμένα και με τις λιγότερες απώλειες; Ολες οι εταιρίες, μικρές και μεγάλες, που σέβονται τον εαυτό τους έχουν contingency plan. Η Ελλάδα; Πέντε χρόνια ήταν τόσο ανίκανοι όλοι οι κυβερνώντες να ετοιμάσουν ένα πραγματικό (υπόγειο και απόρρητο) Plan B; Και σήμερα βγαίνουν βουλευτές της κυβέρνησης και μας λένε ότι μπλόφαρανε και δεν τους βγήκε!! 

Ο άκρατος λαϊκισμός της κυρίας Μακρή

Παρά τις επίμονες κυβερνητικές διαψεύσεις, αμέσως μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος επιβλήθηκαν capital controls, κλείσανε οι τράπεζες και ολος ο κόσμος, μαζί και άμοιροι οι συνταξιούχοι, υπομένουν στις ουρές για λίγες δεκάδες ευρώ. Και αναρωτιέται κανείς μα αφού με το πάτημα ενός κουμπιού μπορεί η κυρία Μακρή να παράγει ευρώ γιατί δεν το κάνει; Αυτό δεν υπόσχονταν προεκλογικά η κυρία Μακρή στην τηλεόραση και αναδείχθηκε στην εξουσία; Για την ύπαρξη ευρώλεφτομηχανής δεν μας μιλούσε; Τώρα χωρίς κανένα ίχνος ντροπής μας προσκαλεί σε ραντεβού στα γουναράδικα ..! Και όμως αυτή η κυρία είναι βουλευτής την οποία ψήφισε ο ελληνικός λαός.. Γίνεται αυτή η κυρία να μας βγάλει από την κρίση;

Βαρουφακισμοί 

Η πολιτική που ακολούθησε ο πρώην υπουργός οικονομικών κύριος Βαρουφάκης απέτυχε γιατί πολύ απλά ήταν κατώτερη των περιστάσεων. Στερούνταν πολιτικού ρεαλισμού, βασίζονταν σε μαθηματικές και ακαδημαϊκές αναλύσεις και όχι στην πολιτική πραγματικότητα - στο πως δουλεύουν οι πραγματικές οικονομίες και στο πως βλέπουν τα πράγματα οι βορειοευρωπαίοι. 

Αντί ο κύριος Βαρουφάκης να επενδύση στην δημιουργία, την συναίνεση και την σταθερότητα αυτός προτίμησε τον λαϊκισμό την κατα μέτωπο σύγκρουση και την αστάθεια. Ανάλωσε τον χρόνο του σε συνεντεύξεις και όχι στην αναμόρφωση της ελληνικής οικονομίας. Και έτσι έγινε "εθνικός ήρωας" για κάποιους ενώ οι πολίτες οδηγήθηκαν σε απόγνωση και η χώρα στο χείλος του γκρεμού. Ακόμα και ο πιο αρχάριος σε θέματα οικονομίας γνωρίζει οτι ο μεγάλος εχθρός της οικονομίας είναι η αστάθεια. Δεν είναι πολιτική να κρατάς ένα όπλο στο δικό σου το κεφάλι και να απειλείς να τραβήξεις τη σκανδάλη εάν δεν σου δωσουν λύτρα. Διεθνοποιήσε όμως το ελληνικό ζήτημα και σε αυτό τουλάχιστον πρέπει να του δοθούν κάποια εύσημα. 

Νενικήκαμεν 

Νενικήκαμεν φώναζαν κάποιοι (άλλοι το ποστάρανε διάπλατα στο Facebook..) και το ρηξαν στο χορό μετα την ανακοίνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος. Βλέποντας τις εκδηλώσεις αυτές στην Αθήνα που βρισκόμουν αναρωτήθηκα ως πότε θα εξαπατούν τον λαό αυτό; Για ποιό μεγάλο όχι μας μιλάνε; Τι νικήθηκε; 

Και τώρα τι; 

Μια είναι η λύση: παιδεία, ενότητα, αυτογνωσία, αξιοκρατία, μεταρρυθμίσεις, πολιτική σταθερότητα (πρέπει να στηρίξουμε την σημερινή κυβέρνηση γιατί ο τόπος χρειάζεται σταθερότητα και όχι εκλογές), προγράμμα εθνικής ανασυγκρότησης, σκληρη δουλειά, υπομονή και θύμηση. Να θυμόμαστε πως και γιατί φτάσαμε στο σημείο αυτό. Να θυμόμαστε της απαξίωση και τον εξευτελισμό που βιώνουμε καθημερινώς από τους βορειοευρωπαίους "φίλους" μας (άλλωστε η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που σερβίρεται κρύο). 

Να καταλάβουμε οτι η Ελλαδα προδόθηκε απο τον λαικισμό. Να κατανοήσουμε οτι κακός δεν είναι αυτός που επιμένει στην ανάπτυξη, στην σκληρή δουλειά και στην παραγωγή πλούτου αλλά αυτός που πουλάει λαϊκισμό, θεωρίες και υπόσχεται φύκια και μεταξωτές κορδέλες με δανεικά.. 

Να αποφασίσουνε συνειδητά οι νέοι της πατρίδας μας οτι τώρα δεν είναι η ώρα της μετανάστευσης και της φυγής. Τώρα είναι η ώρα να μείνουνε Ελλάδα, τώρα είναι η ώρα της πάλης και της ανάπτυξης. Αυτοι πρέπει να γίνουν φορείς της αλλαγής και της ευημερίας και να απεγκλωβίσουν την χώρα από τα μνημόνια με την σκληρή δουλειά και την δημιουργίας. 

Όλοι μαζί ο μητροπολιτικός και ο απόδημος Ελληνισμός μπορούμε και πρέπει να συμβάλλουμε στην δημιουργία μιας καινούργιας Ελλάδας. Την Ελλάδα της αξιοπρέπειας, της δημιουργίας και των αξιών. Την Ελλάδα που στέκεται στα πόδια της ανεξάρτητη χωρίς ανάγκη για δανεικά. Την Ελλάδα που σέβεται τους πολίτες της. Εγώ σε αυτή την Ελλάδα πιστεύω..